Unescon maailmanperintökohteet Suomessa – 7 upeaa kohdetta!

Unescon maailmanperintöluettelossa olevat kohteet edustavat erityisen arvokasta kulttuuri- ja luontoperintöä. Kohteita on yhteensä yli tuhat ympäri maailmaa. Suomessa kohteita on yhteensä seitsemän – kuusi kulttuuriperintökohdetta ja yksi luonnonperintökohde. Oletko vieraillut jo kaikissa?

 • SuomenlinnaSuomenlinna eli Viapori on Unescon maailmanperintölistalle kuuluva historiallinen linnoitus, joka sijaitsee saaristossa Helsingin edustalla. Viiden eri saaren alueelle ulottuvan linnoituksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748. Kaikkiaan 80 hehtaarin alueella on noin kaksisataa rakennusta, kuusi kilometriä muuria ja yli sata vanhaa tykkiä. Suomenlinnassa myös asutaan edelleen – asukkaita on kaikkiaan noin 850.Linnoitussaarten nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa hieno Suomenlinnan kirkko, museosukellusvene Vesikko ja Helsingin taiteilijaseuran galleria. Suomenlinnassa on myös kahviloita ja ravintoloita, kesäteatteri, Merisotakoulu sekä Suomenlinnan vankila.Lähtö: 
  Helsingin kauppatori
  Eteläranta
  00170 HelsinkiLue lisää:
  Suomenlinna
 • Vanha RaumaUnescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1991 valittu Vanha Rauma on laaja ja viehättävä 30 hehtaarin laajuinen kaupunginosa. Viehättävä ja idyllinen kaupunginosa on edelleen täynnä elämää, ja alueella on tutustumisen arvoisia kohteita ovat esimerkiksi 1700-luvulta peräisin oleva Vanha Raatihuone, 1500-luvulla rakennettu Pyhän Ristin kirkko ja kiinnostavat historialliset kotimuseot.Vanhassa Raumassa riittää myös tekemistä, sillä alueella järjestetään paljon erilaisia kiinnostavia tapahtumia. Lisäksi alueella toimivat esimerkiksi lukuisat viehättävät pikkuputiikit, idylliset kahvilat ja vilkas kauppatori.  Lue lisää: Vanha Rauma
 • Petäjäveden vanha kirkko1700-luvun puolivälissä rakennettu Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin vuonna 1994 Unescon maailmanperintökohteeksi, sillä se edustaa pohjoismaista puuarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaitoa. Aidattu hautausmaa ja ympäröivä järvimaisema täydentävät kokonaisuutta. Kirkko poistettiin käytöstä 1800-luvun lopussa, mutta on nykyisin auki kesäkaudella.Osoite:
  Vanhankirkontie 9
  41900 PetäjävesiLue lisää: Petäjäveden vanha kirkko
 • Verlan puuhiomo ja pahvitehdasVerlan kylässä Kymenlaaksossa sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas hyväksyttiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. Tehdasmiljöö hyväksyttiin maailmanperintökohteeksi, koska hyvin säilyneen tehdasalueen ja sen ympäröivän asuinalueen katsottiin olevan hyvä esimerkki hyvin menestyneestä paperimassa- ja pahviteollisuudesta, joka syntyi maaseudulle 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Verlan alue on monipuolinen ja siellä voi tutustua moniin erilaisiin kohteisiin, kuten tehdasmuseoon, koristeellisiin rakennuksiin ja historia- ja metsäpolkuihin.Osoite:
  Verlantie 295
  47850 VerlaLue lisää: Verlan puuhiomo ja pahvitehdas
 • SammallahdenmäkiNoin 20 kilometrin päässä Rauman keskustasta sijaitseva Sammallahdenmäkivalittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1999. Aluetta pidetään kulttuurillisesti erittäin arvokkaana, koska Sammallahdenmäellä sijaitsee laaja pronssikaudenaikainen hautaröykkiöalue, joka kattaa yhteensä 36 hautaröykkiötä. Sammallahdenmäki on erinomainen todiste pronssikauden aikaisesta yhteiskunnasta ja hautauskäytännöistä.Alueella on tehty arkeologisia tutkimuksia yli 100 vuoden ajan, joiden avulla alueen elämästä on saatu paljon tietoa.  Vuosien saatossa hautaröykkiöistä on löytynyt esimerkiksi palaneita ihmisen luita ja arkkuja.  Osoitteet:
  Savulaaksontie 181 (eteläinen infopiste) 
  Sammallahdentie 58 (pohjoinen infopiste) 
  27230 RaumaLue lisää: Sammallahdenmäki
 • Struven astemittausketju1800-luvulla pyrittiin selvittämään maapallon kokoa ja muotoa pituuspiirin segmentin mittausprosessin avulla. Ketjun muodostaa kaikkiaan 34 mittauspistettä, jotka sijaitsevat 10 eri valtion alueilla. Mittauspisteistä kuusi sijaitsee Suomessa. Astemittausketju on ainutlaatuinen esimerkki teknologisesta kehityksestä ja erimaalaisten tiedemiesten välisestä yhteistyöstä. Kohde on saanut nimensä saksalaisen tähtitieteilijä F.G.W. Struven mukaan, jonka johdolla prosessi tehtiin.  Lue lisää: 
  Struven astemittausketju (Maanmittauslaitos)
 • Merenkurkun saaristoVaasan seudulla sijaitsevasta Merenkurkun saaristosta tuli Suomen ensimmäinen luonnon Unescon maailmanperintökohde vuonna 2006. Merenkurkun rannikko muodostaa kahden valtion yhteisen perintökohteen yhdessä Korkean Rannikon (Höga Kusten) kanssa, joka on osa Ruotsia.Merenkurkun saaristo on ainutlaatuinen, sillä voimakkaan maankohoamisen seurauksena saariston luonto muuttuu jatkuvasti.Lue lisää: Merenkurkun saaristo
 • Kuvat:
  Suomenlinna: Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto/Dorit Salutskij ja Riikka KrennVanha Rauma: Rauman kaupunki
  Petäjäveden vanha kirkko ja Oravivuori Struven astemittausketjussa: Visit Jyväskylä/Tero Takalo-Eskola
  Sammallahdenmäki: Rauman kaupunki

Ei vielä kommentteja. Ole Sinä ensimmäinen.

Jätä kommentti

Your email address will not be published.


*